Rouw en emoties: Waarom je gevoelens beter niet onderdrukt.
- Voorbij het afscheid
- 15 apr 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 14 jan

Artikel geschreven door Koen Koninkx, bezieler van Voorbij het afscheid.
Inleiding: waarom je gevoelens beter niet onderdrukt.
Op de weg van rouw en verlies bevinden we ons vaak op een kruispunt waar de verleiding om onze emoties te vermijden soms sterker is dan de moed om ze in de ogen te kijken. Maar eigenlijk ontdekken we dat het erkennen van die gevoelens helpt om echt te helen en te groeien. In moeilijke tijden heeft iedereen een vorm van bescherming nodig, een schild dat ons lijkt te behoeden voor meer pijn. Maar soms houdt, ironisch genoeg, net dat schild ons tegen om vooruit te gaan. Het houdt ons vast in een soort stilstand of geblokkeerde modus. Natuurlijk is het uitdagend om emoties die soms al lange tijd onderdrukt zijn, op een dag toe te laten en volledig te ervaren.
"Onderdrukking van emoties heeft nooit geleid tot iets goeds." - Carl Jung
Vermijdend Gedrag:
Het vermijden of wegdrukken van moeilijke emoties na een verlies kan zich op verschillende manieren manifesteren. Sommige mensen kiezen ervoor om pijnlijke herinneringen te negeren, of zoeken afleiding in overmatig werk, obsessief tv kijken of constant bezig te zijn met sociale media. Anderen vermijden bewust elke confrontatie met hun gevoel door zich terug te trekken uit sociale interacties of door zich te verliezen in droombeelden. Of nemen hun toevlucht tot verdovende middelen zoals alcohol, drugs of medicatie om de pijn tijdelijk te verdoven. Hoe begrijpelijk of verleidelijk deze alternatieven ook lijken te zijn, op lange termijn versterken deze middelen het verdriet en de pijn alleen maar.
De Impact van Vermijden:
Het vermijden van emoties na verlies kan ernstige gevolgen hebben voor je mentale, emotionele en fysieke gezondheid, en kan leiden tot het onderdrukken van fundamentele gevoelens in plaats van ze te erkennen en ermee om te leren gaan.
Psychologisch gezien kan dit resulteren in emotionele uitputting, verhoogde angst en depressie. Emotioneel kun je vast komen te zitten in een vicieuze cirkel van verdriet, boosheid of schuldgevoel, Dingen die op hun beurt je kijk op het leven en relaties met je medemensen sterk kunnen beĆÆnvloeden. Ook de fysieke gevolgen kunnen aanzienlijk zijn: slaapproblemen, vermoeidheid of zelfs een verzwakt immuunsysteem met een grotere kans op ziekte kunnen voorkomen.
Uitdagingen en Gevaren:
Het is belangrijk te weten dat het proces van het erkennen van emoties niet zonder uitdagingen en gevaren is. Het kan angstaanjagend zijn om voor de eerste keer een gevoel toe te laten dat je tot dan toe altijd vermeed. Het kan je bang, kwetsbaar en onzeker maken. Bovendien kan het proces van het omkeren van vermijdend gedrag moeilijk zijn, omdat het vaak gepaard gaat met stress en onzekerheid. Het vergt dan ook doorzettingsvermogen, geduld en vertrouwen om deze uitdagingen te overwinnen.
"Het negeren van je gevoelens is nooit een oplossing. Uiteindelijk zullen ze op een andere manier naar buiten komen." - Maya Angelou
Het Belang van Hulp Zoeken:
Het omarmen van emoties na verlies kan een moeilijk en uitdagend proces zijn. Vaak doe je dit beter niet alleen. Het is goed om hulp te zoeken bij een ervaren hulpverlener of rouwexpert. Deze professionals kunnen je begeleiden en op de gepaste manier ondersteunen. Ze kunnen je helpen om te leren omgaan met moeilijke emoties en de uitdagingen die je tegenkomt, en je daarbij voorzien van tools en strategieƫn zodat je veerkrachtiger in het leven kan staan. Vooral hun nabijheid, kennis en ervaring zorgen ervoor dat je na verloop van tijd weer (zelf)vertrouwen en zin in het leven krijgt.
Conclusie:
Waarom je gevoelens beter niet onderdrukt. Het is nooit te laat om al die moeilijke emoties na verlies te omarmen. Hoe lastig dat op dit moment misschien ook lijkt. Als je jezelf toestaat om te voelen, open je een deur naar heling en groei. Zeker, dit kan een uitdagend en vooral emotioneel proces zijn, maar de voordelen zijn enorm. Door je emoties te erkennen en te doorvoelen, geef je jezelf de kans om op een dieper niveau te helen. Je zult merken dat je veerkrachtiger wordt en daardoor steeds beter in staat bent om met lastige situaties om te gaan waardoor je een groter gevoel van welzijn in het dagelijks leven zal ervaren.
Ook jij verdient het om te helen. En ook jij kan dit!
Heb je hulp nodig?
Voorbij het afscheid biedt ondersteuning bij verlies in alle vormen.
Er is begeleiding voor particulieren, werkgevers en organisaties
Verlies-, rouwbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling.
Koen Koninkx is een gecertificeerd rouwexpert en een integratief coach met specialisaties in zelfzorg en veerkrachtontwikkeling, stressmanagement, familiesystemen, emotionele verbindingen en gevoelscommunicatie.
Neem contact op wanneer je hulp nodig hebt
Je krijgt antwoord binnen 24 uur
Een eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend