top of page

De Stille Storm: Wat Is De Impact Van Stress Op Rouw?

  • Foto van schrijver: Voorbij het afscheid
    Voorbij het afscheid
  • 28 okt 2023
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 jan


Stress heeft een grote impact op je leven
De impact van stress en rouw kan een moeilijke combinatie zijn

Wat is de impact van stress op rouw en het rouwproces?

Rouw komt vaak onverwacht ons leven binnen. Het verlies van een dierbare, een baan of een relatie brengt niet alleen een golf van emoties maar ook een heleboel onzekerheid met zich mee. Terwijl we rouwen, komen we ook in aanraking met een andere krachtige emotie, namelijk stress. Zowel rouw als stress zijn vaak onvoorspelbaar, moeilijk te hanteren en kunnen een enorme impact hebben op ons persoonlijk en professioneel leven. In dit artikel bekijken we hoe deze overbelasting een impact heeft op het rouwproces en hoe we kunnen omgaan met de uitdagingen die op onze weg kunnen komen.



Wat zijn de gevolgen van stress tijdens een herstelproces?


Rouw is een complex proces dat zowel emotioneel als fysiek is. Het omvat de confrontatie met verlies en verdriet en het aanpassen aan een leven zonder de persoon of situatie die we missen. Rouw is geen geval een lineair proces, maar eerder een slingerbeweging die constant beweegt tussen de confrontatie met pijnlijke emoties en aan de andere kant het opbouwen van een nieuwe realiteit.

Stress, aan de andere kant, is een lichamelijke en emotionele reactie op druk of bepaalde uitdagingen. Het kan zich uiten onder de vorm van een verhoogde hartslag, spanningen of blokkades in het lichaam. Vaak laat stress zich ook ervaren als ongerustheid, angst of zelfs als een nietsontziende paniekaanval. Wanneer het te lang aanhoudt, kan het knap lastig worden en soms zelfs een schadelijke impact op ons leven hebben.


mensen ervaren paniek, blokkades, lichamelijke en geestelijke klachten
Het is moeilijk om met pijnlijke emoties een nieuwe realiteit op te bouwen

Het Samenspel van Rouw en Stress. Wat als rouw en stress samenkomen?


Wanneer rouw en stress samenkomen, ontstaat er een ingewikkelde dynamiek. Stress kan de intensiteit van de rouwreactie verhogen en de reeds bestaande emoties versterken. Dit zijn enkele manieren waarop stress invloed kan hebben op rouw:


1. Lichamelijke Gezondheid:

Langdurige stress kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen of blokkades, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen en zelfs een verzwakt immuunsysteem, waardoor het rouwproces verder wordt bemoeilijkt.

2. Emotionele Uitputting:

Het omgaan met zowel rouw als stress kan leiden tot emotionele uitputting. De combinatie van onvoldoende (nacht)rust, dubben en denken en omgaan met steeds veranderende emoties kan zich uiten in prikkelbaarheid, gevoelens van hopeloosheid of depressie.

3. Vertraagd Rouwproces:

Stress kan het rouwproces vertragen doordat het moeilijker wordt om emoties te verwerken en te accepteren. De impact van aanhoudende stress kan de veerkracht verminderen en het lichaam minder goed in staat stellen om te herstellen van de emotionele wonden van verlies.

4. Sociale Isolatie:

Stress kan ervoor zorgen dat mensen zich terugtrekken uit sociale situaties, waardoor ze mogelijk de steun en het begrip van anderen missen. Het is belangrijk om te onthouden dat verbinding maken met anderen een krachtige bron van troost en steun kan zijn tijdens moeilijke tijden, en dat het delen van je emoties en ervaringen vaak een positieve stap is in het herstelproces.

5. Complicaties bij het nemen van beslissingen:

Stress kan de capaciteit om beslissingen te nemen en praktische zaken te regelen verminderen, wat kan leiden tot extra uitdagingen na een verlies. Tijdens een rouwproces kan het moeilijk zijn om tot besluitvorming te komen omdat emoties zoals verdriet, woede en verwarring de helderheid van denken kunnen vertroebelen. Dat kan leiden tot impulsieve of ondoordachte beslissingen waardoor spijt, financiƫle problemen of emotionele complicaties op de lange termijn het gevolg kunnen zijn.

Omdat stress en rouw zo’n grote impact kunnen hebben op ons verdere leven, maakt het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in deze moeilijke periode.


Een man die stress herkent tijdens het rouwproces
Iemand die omgaat met stress en rouw voelt zich vaak eenzaam

Hoe Omgaan met Stress Tijdens Rouw?

Het is belangrijk om stress te herkennen en er op een gezonde manier mee om te gaan, vooral tijdens een periode van herstel en verwerking. Hier zijn enkele mogelijkheden om beter met stress om te gaan:


1. Zoek Steun:

Praat met vrienden, familie of een professionele rouwexpert om je emoties te uiten en gepaste steun te krijgen.

2. Zelfzorg:

Zorg voor jezelf door gezond te eten, voldoende te slapen, en regelmatig te bewegen.

3. Ontspanning:

Kies een activiteit om stress te verminderen. Zoals een natuurwandeling, yoga, of een deugddoende wellnessbehandeling.

4. Stel Grenzen:

Wees bereid om 'nee' te zeggen tegen extra opdrachten, afspraken en verplichtingen.

5. Professionele Hulp als de impact van stress op rouw te groot wordt:

Als stress moeilijk te dragen wordt, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Het inschakelen van professionele rouwwerker biedt een persoonlijke en veilige omgeving waar plaats is om emoties te uiten en waar ruimte ontstaat voor herstel en persoonlijke veerkracht.


Samenvatting:

Het rouw- of herstelproces is een individuele reis en stress is een natuurlijke metgezel op deze weg. Het erkennen van de impact van stress op rouw is de eerste stap naar effectieve zelfzorg. Met de juiste ondersteuning en handvatten kunnen we stress beter beheersen en onze veerkracht tijdens deze emotioneel uitdagende periode versterken. Het is okƩ om hulp te zoeken en te begrijpen dat herstel tijd kost. Samen kunnen we sneller en gemakkelijker de weg naar heling en troost vinden.



Hulp nodig bij rouw of verlies?


Voorbij het afscheid biedt ondersteuning bij verlies in alle vormen.

Er is begeleiding door een ervaren en gecertificeerd rouwtherapeut voor particulieren, werkgevers en organisaties


Verlies-, rouwbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling





Neem contact op wanneer je hulp nodig hebt, je komt op een goede plaats terecht.

Je krijgt antwoord binnen 24 uur

Een eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend




Rouwexpert bij Voorbij Het Afscheid
Koen Koninkx


Dit artikel werd geschreven door Koen Koninkx oprichter en bezieler van Voorbij het afscheid






bottom of page