top of page

Interview met een Rouwcoach: Hulp en inzichten bij rouwverwerking

  • Foto van schrijver: Laura van MENSEN MET EEN MISSIE
    Laura van MENSEN MET EEN MISSIE
  • 1 nov 2024
  • 5 minuten om te lezen

"Je verdient dezelfde liefde en aandacht die je aan anderen geeft."


rouwcoach Schilde en Antwerpen
Koen, oprichter van Voorbij het afscheid

Inleiding van hulp en inzichten bij rouwverwerking:

In onze moderne samenleving zijn we steeds meer geneigd om onze gevoelens opzij te schuiven en op moeilijke momenten door te gaan met ons leven, zelfs na cruciale veranderingen of schokkende gebeurtenissen.

We verliezen steeds meer het vermogen om tijd te nemen, balans te vinden of om bewuste keuzes voor onszelf te maken.


Wanneer we afscheid moeten nemen van een geliefde, een relatie eindigt, of we onze baan verliezen, verwachten we vaak dat we snel weer vooruit kunnen zonder achterom te kijken. Helaas is dat vaak niet zo eenvoudig.

Onze nieuwe levensstijl leidt steeds meer tot een opeenstapeling van onverwerkte, complexe of onderdrukte emoties, wat op de lange termijn schadelijk kan zijn voor onze mentale en fysieke gezondheid. Stress, angst, slapeloosheid, lichamelijke blokkades, een laag zelfbeeld zijn veel voorkomende gevolgen.


Vandaag praten we met verlies- en rouwexpert Koen Koninkx, die dagelijks mensen ondersteunt bij verlies in hun persoonlijk of professioneel leven. Hij helpt hen om op een gezonde manier met hun rouw en verdriet om te gaan.

Samen ontdekken we hoe goede begeleiding een wereld van verschil kan maken.


hulp bij rouwverwerking
verslagenheid bij verlies

Wat is rouw en waarom is het zo moeilijk?

"Wanneer je afscheid moet nemen van iemand of iets wat je dierbaar is, kan dat een overweldigende en pijnlijke ervaring zijn. Rouw gaat vaak gepaard met krachtige en soms onbekende emoties. Het is begrijpelijk dat je jezelf soms overspoeld voelt door gevoelens die je nooit eerder hebt ervaren of waarvoor je misschien geen woorden hebt. Het is ook volkomen menselijk om je af te vragen of je reactie wel 'normaal' is. Rouw is echter geen ziekte, er bestaat medicijn voor. Alleen (zelf)zorg en geduld kunnen je helpen om er doorheen te komen."


Wat zijn de eerste reacties bij intens verdriet?

"De eerste reacties op een verlies zijn vaak onvoorspelbaar. Je kunt je verdoofd voelen, in shock raken, of juist een groot ongeloof ervaren. Het kan zelfs zijn dat je opluchting voelt, vooral als je geliefde veel pijn leed, wat dan weer schuldgevoelens kan oproepen. Dit zijn allemaal normale reacties op een verlies. Het is belangrijk om te weten dat emoties in deze periode komen en gaan, de intensiteit kan erg verschillen en dat kan soms overweldigend aanvoelen"


"Rouw is een rollercoaster van emoties. Je kunt heen en weer schommelen tussen momenten van "het gaat wel" en diepe verslagenheid. Deze constante verandering kan emotioneel en fysiek uitputtend zijn. Het is een periode van verwarring, waarin het belangrijk is om vriendelijk en zacht voor jezelf te zijn. Leg jezelf geen tijdsdruk op en vergelijk je emoties zeker niet met die van anderen. Iedereen rouwt op zijn eigen manier, en dat is helemaal okƩ."


Waarom is rouw voor iedereen zo verschillend?

"Rouw is voor iedereen anders omdat we allemaal unieke persoonlijkheden en levenservaringen hebben. De band met degene die we verliezen speelt ook een grote rol, moeilijke relaties kunnen bijvoorbeeld het rouwproces juist lastiger maken. En hoe sta je in de wereld? Kan je gemakkelijk over je gevoelens praten of je kwetsbaarheid delen met anderen? Mensen met een goed ondersteunend netwerk van familie en/of vrienden kunnen hun emoties meestal beter aan dan mensen die zich alleen of in de steek gelaten voelen."


Hoe ga je verder wanneer je niet de kracht vindt om weer zin aan je leven te geven?

"Het lijkt voor veel mensen een onmogelijke taak om het dagelijks leven weer op te pakken, zelfs als ze kleine geluksmomentjes weten te vinden. Het verdriet kan zo overweldigend zijn dat alles lange tijd broos en onzeker blijft. Mensen vragen zich vaak af of ze het wel goed doen: "Ik vraag me af of ik wel goed bezig ben," hoor ik regelmatig. Rouw en verdriet zijn complexe processen, en niemand heeft echt geleerd hoe met zulke persoonlijke en moeilijke situaties om te gaan.

Wanneer je op zo'n moment tools, handvatten en diepmenselijke ondersteuning krijgt, werpt dat een heel ander licht op de zaak. Het helpt je om je emoties beter te begrijpen en te verwerken en geeft je de kans om stap voor stap weer zin en betekenis te vinden in je leven."


verdriet bij rouw
complexe gevoelens en angst kunnen het leven beĆÆnvloeden

Wanneer een rouwcoach inschakelen?

"Wanneer sterke gevoelens je dagelijks leven blijven beĆÆnvloeden en je blijft worstelen, kan het raadplegen van een rouwcoach een oplossing zijn. Hij of zij kan je helpen om een geschikte manier te vinden om met je verdriet om te gaan en je ondersteunen bij het verwerken van je verlies. Vaak brengt een keerpunt in het leven ook andere levensthema's of ervaringen naar boven. Het kan helpen om samen breder te kijken, zodat je je verlies op een passende manier kunt doorleven."

Wat zijn de 4 voordelen van rouwbegeleiding?

  • Deskundige Ondersteuning: Een rouwcoach biedt professionele begeleiding en begrip, wat helpt om je emoties te hanteren.

  • Veilige Ruimte:Ā Je krijgt een veilige en vertrouwde omgeving om je gevoelens te uiten en je verhaal zonder oordeel te delen.

  • Aanpak op Maat:Ā De begeleiding wordt afgestemd op jouw specifieke behoeften en situatie.

  • Praktische Hulp:Ā Je leert strategieĆ«n en technieken om met je verdriet om te gaan en je dagelijkse leven weer op te pakken.

​

Rust er vandaag nog een groot taboe op rouwverwerking?

"Er is nog werk aan de winkel. Maar gelukkig zien we een positieve verandering in hoe we vandaag omgaan met rouw en verlies. Steeds meer mensen erkennen het nut van hulp in deze moeilijke periode, en jongere generaties lijken er iets vertrouwder mee om te gaan dan oudere generaties. Hoewel het bespreken van emoties nog steeds een moeilijk onderwerp is voor velen, gaan we de goede kant op. Vroeger werd bijvoorbeeld gedacht dat mannen niet over gevoelens mochten praten en dat ze moeilijke emoties beter zouden wegstoppen om "sterk" te blijven. Gelukkig zien we daar vandaag een verschuiving in.


Je kwetsbaarheid tonen en emoties toelaten is een uitdaging voor iedereen, man of vrouw. Professionele ondersteuning kan mensen helpen sneller rust te vinden en stress te verminderen, wat ook fysieke klachten kan verlichten die ontstaan door het onderdrukken van emoties. Bovendien biedt rouwbegeleiding ruimte voor herinneringen en de mogelijkheid om zorgen bespreekbaar te maken en samen oplossingen te zoeken."



"Afscheid nemen verdient meer aandacht, we mogen echt wel wat beter voor onszelf zorgen!"
rouwtherapeut
Koen Koninkx

Hoe kunnen mensen contact met je opnemen?

Je kan alle informatie en contactgegevens vinden op de website van Voorbij het afscheid.be.

Ik werk momenteel vanuit twee praktijken: Schilde en Antwerpen-Oudaan.

Mensen kunnen eenvoudig een kennismakingsgesprek online boeken via mijn agenda. Dit eerste gesprek is bedoeld om elkaar te leren kennen en te bespreken hoe ik je het beste kan ondersteunen bij je rouwverwerking.


Conclusie

Rouw is een complex en persoonlijk proces dat vaak moeilijk alleen te dragen is. Hulp bij rouwverwerking van een rouwcoach kan je ondersteunen en je helpen om ruimte te maken voor je verdriet. Neem de stap en ontdek hoe goede begeleiding een wereld van verschil kan maken in jouw verhaal.



Rouwbegeleiding in Schilde:

Praktijk Schilde:Ā Liersebaan 27, 2970 Schilde


Rouwbegeleiding in Antwerpen centrum:

Praktijk Oudaan: Everdijstraat 12, 2000 Antwerpen





bottom of page