Het verdriet en het verwerken van een scheiding. Waarom een relatiebreuk zo pijnlijk is.
- Koen Koninkx
- 20 jan
- 6 minuten om te lezen
Geschreven door Koen Koninkx, oprichter van Voorbijhetafscheid.be
Inleiding over het verwerken van een scheiding:
Het einde van een relatie kan voelen alsof je wereld instort. Verdriet, pijn en het gevoel van falen kunnen je overspoelen, en je hebt je misschien nog nooit zo alleen en onbegrepen gevoeld. Het kan lijken alsof niemand Ʃcht begrijpt wat je doormaakt, en de weg vooruit lijkt onvindbaar.
In deze blog ontdek je waarom een relatiebreuk zo diep raakt, hoe je kunt omgaan met alle emoties en hoe je jezelf opnieuw kunt vinden. Onthoud: je hoeft dit niet alleen te dragen. Als het te zwaar is, is hulp zoeken geen zwakte, maar een teken van moed.

Hoe Je Omgaat Met Het Einde van een Relatie
Het einde van een relatie is ƩƩn van de pijnlijkste ervaringen die we als mens kunnen doormaken. Het is een proces van verlies, niet alleen van een persoon, maar ook van een toekomstbeeld dat we samen hadden opgebouwd. Het verdriet, de machteloosheid, het schuldgevoel en het gevoel van falen kunnen overweldigend zijn. Maar in dit proces ligt er ook ruimte voor groei, voor zelfontdekking, en voor een nieuw begin.
In deze blog wil ik je begeleiden door de verschillende fases van het verwerken van een scheiding en je concrete handvatten geven om sterker en bewuster verder te gaan.
Waarom het Einde van een Relatie Zo Pijnlijk Is
Een relatiebreuk voelt vaak als een diepe rouwervaring. Het is niet alleen het verlies van de persoon waarmee je je leven wilde delen, maar ook het afscheid nemen van gezamenlijke herinneringen, plannen voor de toekomst en een stuk van je identiteit. Het kan voelen alsof je een deel van jezelf verliest.
Voor velen blijft een groot stuk van het verdriet in deze tijd onzichtbaar voor anderen. āJe komt er wel overheenā wordt vaak gezegd, maar niemand ziet echt hoe moeilijk en pijnlijk het is. Jij moet zelf door deze emotionele rollercoaster, en dat maakt het soms nog zwaarder. Want rouw is niet alleen zichtbaar wanneer iemand sterft; het kan net zo intens zijn wanneer een einde aan je relatie komt.
Het Onzichtbare Verdriet van een Relatiebreuk
Het verdriet na een relatiebreuk wordt vaak niet erkend door de buitenwereld.Mensen denken vaak dat je snel weer verder kunt: āBen je er nu nog niet door?ā of āKop op, kijk vooruit.ā Was het maar zo simpel. De pijn van een gebroken hart kan je volledig onderuit halen. Je voelt je eenzaam, zelfs met vrienden en familie om je heen. Het verdriet raakt niet alleen je gevoelens, maar nestelt zich ook diep in je lichaam.
Je hebt het recht om je verdriet te voelen, en je hoeft niet te doen alsof alles onder controle is, want dat is het allerminst. Dit is de tijd om bij jezelf te blijven, je emoties te erkennen en te doorvoelen. Geef jezelf de ruimte om te rouwen, zonder je daarover schuldig te voelen.
Hoe Je Omgaat Met Het Onzichtbare Verdriet
Emoties van verdriet kunnen zich vastzetten in je lijf. Je hebt misschien pijn in je borst, een constante knoop in je maag, een gejaagd gevoel of voelt je gewoon leeg. Het is belangrijk om deze emoties niet weg te stoppen. Laat ze toe. Soms is het goed om even te huilen of je gevoelens op papier te zetten. Schrijven helpt vaak om de chaos in je hoofd te ordenen.
Als je je verdriet met iemand wilt delen, kies dan iemand die je vertrouwt. Het kan helend zijn om je verhaal en gevoelens uit te spreken. En als het te zwaar wordt, wees dan niet bang om hulp te zoeken bij een professional. Ze kunnen je helpen om dit proces te begrijpen en een manier te zoeken om hier doorheen te komen.
Hoe Voor Jezelf Kiezen bij Een Gebroken HartĀ
Na een breuk moet je opnieuw leren om voor jezelf te zorgen. Zelfliefde betekent niet dat je je verdriet wegduwt, maar dat je er liefdevol mee omgaat. Het gaat erom dat je jezelf ruimte en tijd geeft om te helen.
"Voor jezelf kiezen na een scheiding is geen egoĆÆsme maar een absolute noodzaakā

Hier zijn 5 essentiƫle tips om voor jezelf te kiezen na een scheiding:
Stel grenzen ā Wees voorzichtig met het contact met je ex. Soms is het belangrijk om even afstand te nemen om opnieuw tot jezelf te komen.
Gun jezelf rust ā Je hoeft niet meteen terug aan het werk of aan alle sociale verplichtingen te voldoen. Geef jezelf de tijd om te herstellen.
Vermijd ongezonde verwerkingstools ā Alcohol, verdovende middelen of overmatig werken lijken soms een oplossing, maar helpen je niet om doorheen het verdriet te komen.
Stel kleine doelen ā Begin opnieuw met dingen die positiviteit brengen. Pik een hobby op die je had verwaarloosd, of begin aan iets nieuws wat je altijd al wilde doen.
Zoek steun ā Praat met vrienden, familie of een therapeut die je helpt je gevoelens te begrijpen.
Zelfzorg in deze periode betekent jezelf prioriteit geven, en je niet schamen voor de gevoelens die er zijn. Het is normaal om verdrietig te zijn, en het is ook okƩ om hulp te zoeken.
Hoe weer Kracht Opbouwen na Een Breuk
Het herstelproces is vaak een lange weg, maar elke stap die je zet, helpt je om sterker te worden. Een breuk kan je niet alleen verdriet brengen, maar ook nieuwe inzichten over jezelf. Dit is de kans om opnieuw te ontdekken wie je bent zonder de relatie.
Maak een lijst van de dingen die je hebt geleerd en de sterke punten die je hebt ontdekt. Misschien ben je wel veel veerkrachtiger dan je dacht. Zet kleine stappen om je eigenwaarde terug te vinden. Het kan gaan van het leren van iets nieuws, zoals een sport, tot het weer opbouwen van je sociale kring.
Hoop en Levensvreugde Vinden na een Scheiding
Verdriet mag er zijn, maar het betekent niet dat je voor altijd in de pijn hoeft te blijven hangen. Hoop komt met de tijd, wanneer je jezelf toestaat om ruimte voor positiviteit te creĆ«ren. Het is niet zozeer het āachterlatenā van je verdriet, maar het integreren van deze ervaring in je leven.
Rituelen kunnen hierbij helpen. Schrijf een afscheidsbrief aan je ex, of doe iets betekenisvols om dit hoofdstuk af te sluiten en het verleden los te laten. Dit kan je helpen om met een open hart verder te gaan. Laat je ondersteunen als dit een onmogelijke taak voor je lijkt.
Jouw Nieuwe Begin: Sterker en Bewuster
Elke relatiebreuk biedt een kans voor een nieuw begin. Het is een moment om opnieuw te reflecteren op wat je wilt en wie je bent. Wat zijn je waarden? Wat wil je in de toekomst anders doen? Gebruik deze tijd om te groeien en dichter bij jezelf te komen.
Het is best mogelijk om liefde opnieuw een kans te geven en toe te laten. Dit begint bij jezelf. Zelfliefde stelt je in staat om opnieuw verbinding te maken met anderen, zonder je verleden te vergeten. Liefde begint bij een liefdevolle verbinding met jezelf.

Tot slot
Als je merkt dat afscheid nemen je overweldigt, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Het is okƩ om hulp te zoeken bij iemand die je professioneel kan begeleiden. Samen kunnen we manieren vinden om je verdriet ruimte te geven en de kracht te vinden om verder te gaan.
Ik begeleid je graag in dit proces. Samen ontdekken we hoe jij voorbij het afscheid en dichtbij jezelf kunt komen.
Meer over Voorbij het afscheid
Voorbij het afscheidĀ biedt ondersteuning bij verlies in alle vormen.
Er is begeleiding voor particulieren, werkgeversĀ en organisaties
Verliesbegeleiding bij scheiding, relatiebreuk en andere vormen van verlies.
Neem contact op wanneer je hulp nodig hebt
Je krijgt antwoord binnen 24 uur
Boek hierĀ een eerste kennismakingsgesprekĀ (15 min) is altijd gratis en vrijblijvend
Wie is Koen Koninkx?
Koen KoninkxĀ is een gecertificeerd rouwexpert en een integratief coach met specialisaties in zelfzorg en veerkrachtontwikkeling, stressmanagement, emotionele patronen, familiesystemen en gevoelscommunicatie.
Lees hierĀ het interview van Koen bij "Mensen met een missie"
Verliesbegeleiding in Schilde:
Praktijk Schilde:Ā Liersebaan, 2970 Schilde
Verliesbegeleiding in Antwerpen centrum:
Praktijk Oudaan: Everdijstraat, 2000 Antwerpen
.