top of page

Moderne Rouwverwerking: Nieuwe inzichten na de Vijf Rouwfases.

  • Foto van schrijver: Voorbij het afscheid
    Voorbij het afscheid
  • 19 feb 2024
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 14 jan



Een nieuwe manier van rouwen na de 5 rouwfases
Rouw is veel complexer dan we vroeger dachten


Het nieuwe rouwen: Van Traditioneel naar Moderne Rouwverwerking.

In de wereld van rouwverwerking hebben we een lange weg afgelegd sinds de pioniersdagen van Elisabeth Kübler-Ross en haar vijf rouwfases. Terwijl haar werk ons veel heeft geleerd over verlies en verdriet, heeft de moderne psychologie nieuwe inzichten gebracht over hoe we met verlies kunnen omgaan. Laten we eens kijken naar het verschil tussen de 5 rouwfases en de meer hedendaagse benadering van rouw, zoals verlies- en herstelgerichte coping, ook bekend als het duale model.


Wat zijn de vijf fases van Kübler-Ross? De klassieke benadering

Elisabeth Kübler-Ross beschreef rouw als een reeks van vijf stappen:

  1. ontkenning

  2. woede

  3. onderhandeling

  4. depressie

  5. aanvaarding

Deze benadering bood een gestructureerd kader om rouw te begrijpen en om ermee om te gaan. Mensen werden aangemoedigd om deze stappen te doorlopen als een manier om verlies te verwerken en uiteindelijk kracht en rust te vinden.


De Moderne Benadering: Verlies- en Herstelgerichte Aanpak

In de moderne psychologie hebben we een verschuiving gezien naar een meer dynamische en flexibele benadering van moderne rouwverwerking. Als we nu naar deze benadering kijken, valt vooral op dat rouw veel ingewikkelder is dan we dachten. Er zijn uitdagingen zoals de complexiteit en individualiteit van rouw, de invloed van culturele factoren en de diverse aard van verlieservaringen. 


Verliesgerichte coping richt zich op het erkennen en omgaan met de pijnlijke emoties die gepaard gaan met verlies. We worden aangemoedigd om verdriet, woede en angst te uiten als een belangrijke stap in het rouwproces. 

Aan de andere kant richt herstelgerichte coping zich op veerkracht en groei na verlies. In plaats van het verlies proberen te vermijden of te negeren, streven we ernaar om betekenis te vinden in een verlieservaring en om te groeien vanuit onze pijn. Deze benadering erkent dat rouw een proces van aanpassing en transformatie is, waarbij we op een gezonde en productieve manier leren leven met verlies.



Persoonlijke begeleiding help voor een sneller herstel
Vandaag wordt rouw meer op een persoonlijke en integratieve manier benaderd.

Het Verschil in Praktijk: Rouw is een Persoonlijke Reis

Het verschil tussen de vijf rouwfases en de moderne visie op rouw komt tot uiting in de persoonlijke ervaring van omgaan met verlies. Terwijl het model van Kübler-Ross een lineaire en voorspelbare progressie suggereert, erkennen moderne benaderingen de complexiteit en individualiteit van iedere verlieservaring. Wie rouwt kan verschillende emoties ervaren op verschillende momenten, en er is geen 'juiste' manier om met verlies en verdriet om te gaan.


Conclusie: Op Weg naar Jouw Healing en Groei

Als het gaat om rouwverwerking, is er geen one-size-fits-all benadering en er bestaat geen quickfix.  De vijf fases van  Kübler-Ross hebben ons misschien geholpen om de basisprincipes van rouw te begrijpen, maar moderne benaderingen bieden een meer inclusieve en flexibele aanpak. Door deze benaderingen te omarmen, kunnen we ons eigen unieke pad vinden naar herstel en groeien na verlies.


Waarom Professionele Hulp Zoeken Belangrijk Is

Professionele hulp kan een cruciale rol spelen in ons rouwproces. Een ervaren therapeut of coach kan een veilige ruimte bieden om gevoelens te uiten, diepgaande steun bieden en helpen bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën. Ze kunnen ons begeleiden doorheen moeilijke emoties en uitdagingen, waardoor we sneller en op een gezondere manier kunnen herstellen van verlies.





Heb je hulp nodig?

Je hoeft je rouwreis niet alleen af te leggen. Er zijn verschillende manieren om ondersteuning te krijgen. Of je liever persoonlijk met iemand praat of eerder lid wil worden van een vereniging van lotgenoten, doe wat goed voor jou voelt. Jij kan de beste inschatting maken van wat jou kan helpen.


Als je eenmaal weet wat nodig is, aarzel dan niet om goed voor jezelf te zorgen. 


Je hoeft het immers niet allemaal alleen te doen.



Voorbij het afscheid - Praktijk voor ondersteuning bij rouw en verlies
Maak kennis met Koen Koninkx, bezieler van Voorbij het afscheid.be


Voorbij het afscheid biedt ondersteuning bij verlies in alle vormen.

Er is begeleiding voor particulieren, werkgevers en organisaties

Verlies-, rouwbegeleiding en persoonlijke ontwikkeling.





Neem contact op wanneer je hulp nodig hebt

Je krijgt antwoord binnen 24 uur

Een eerste kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend







bottom of page